zondag 10 mei 2009

Hypothese 5: Vertrouwen in Virtual communities (1/2)

Wanneer virtual communities gebruikt worden voor werkgerelateerde informatie, discussie en sociale contacten lijkt het plausibel dat vertrouwen, zowel de ability als de benevolence/integrity dimensie, een grote invloed hebben. Immers, men dient de informatie en mensen uit de virtual community kunnen vertrouwen om het te gebruiken voor het werk (Ridings et al. 2002). Ridings et al. (2002) menen dan ook dat in een vertrouwde omgeving mensen meer bereid zijn om anderen te helpen, om hulp te vragen en om informatie te delen, wat betrekking heeft op de dimensie benevolence/integrity. Vertrouwen is hierin belangrijk, omdat het de reciprociteitsnormen ondersteund, zonder welke een virtual community niet kan bestaan. Iets dat wordt ondersteund door Sproul & Faraj (1997). Daarnaast is vertrouwen in de ability van anderen van belang, want zo stellen Ridings & Gefen, “It’s only natural that they would want to converse with others who have the knowledge and skills regarding the topic at hand…” (2002, p.280). Evenals Ridings et al. (2002) vonden Jarvenpaa et al. (1998) dat vertrouwen belangrijk is voor de mate waarin men informatie deelt in virtual communities. Jarvenpaa et al. (1998) concludeerden dit in een onderzoek naar virtual teams die werden samengesteld uit een groep studenten. Ridings et al. (2002) deden hun bevindingen in een onderzoek naar vertrouwen binnen discussion boards. Ondanks de verschillen in analyse-eenheid, is ook in dit onderzoek de verwachting dat de mate van vertrouwen in de virtual community van invloed is op de intensiteit waarmee de gebruiker virtual communities aanwendt voor informatie, discussies, opbouwen van reputatie en sociale contacten. Dit vormt het uitgangspunt voor de volgende hypothese.

Hypothese 5: Vertrouwen heeft een modererend effect op de relatie tussen de antecendenten en deelname aan virtual communities

2 opmerkingen:

  1. zonder vertrouwen geen overname van kennis / informatie van mijn zijde. wikipedia kan bijvoorbeeld wel gevuld worden door mensen met veel kennis, maar net zo goed door nono's. Als professionele bron gebruik ik het dan ook niet, als persoonlijke bron ben ik vaak wel geneigd wiki te gebruiken.

    Maar het gaat wel om het vertrouwen dat iemand uitstraalt. Het hoeft niet ene wizkid te zijn, maar als ie maar doet alsof, komt ie al een heel eind

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is indd het punt dat ik wil onderzoeken! Is het zo dat, ook al zijn mensen gemotiveerd virtual communities te gebruiken voor werkgerelateerde onderwerpen of professionele ontwikkeling, een gebrek aan vertrouwen hen weerhoudt? Ik verwacht van wel.

    Wat betreft wiki: ik verwacht eigenlijk dat veel van de info correct is, met name in de Engelstalige, vanwege de grote sociale controle. Per onderwerp verschillend, maar het kost iemand meer moeite foutieve informatie te plaatsen dan voor een ander om het eraf te halen. Al gebruik ik het zelf ook enkel als eerste peak en niet als vaste bron.

    BeantwoordenVerwijderen